Maria, mă bucur enorm că Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” ne-a oferit prilejul de a ne reîntâlni. De fapt, aș vrea să încep dialogul nostru printr-o mărturisire. Îți recunosc că mă las surprinsă, cu fiecare revedere, de schimbarea raportului dintre noi două. În facultate mi-ai predat istoria teatrului românesc, așadar, ți-am fost studentă. În 2019 m-ai invitat să montez la Teatrul Excelsior din postura de director adjunct, iar eu nu mai eram studentă, ci regizoare. Acum ești unul dintre jurații festivalului de organizarea căruia mă ocup și, mai mult decât atât, am ajuns să-ți iau și interviul de față. Sincer, mi se pare de-a dreptul fascinant parcursul atât de dinamic al relației noastre și, de aceea, am o mare curiozitate: de câte ori ți s-a mai întâmplat ceva similar și cu cine?
Și pe mine mă bucură mult regăsirea noastră pentru că îmi întărește convingerea că viața ne e definită de un lung șir de întâlniri, deloc întâmplătoare. Eu însămi sunt suma unor mari întâlniri. Le-am căutat mereu, tocmai pentru că datorită lor sunt astăzi ceea ce sunt. Școala în care ne-am cunoscut pentru prima dată a fost și ea un loc de întâlnire și cunoaștere dinadins căutat, așa cum e teatrul în care lucrez astăzi. Un loc al schimburilor de taine și al revelațiilor generate de voi, studenții cu idealuri și resurse creative inepuizabile. Un loc în care am aflat lucruri despre „teatrul vostru” și, în egală măsură, despre „al meu”.
Eu însămi sunt suma unor mari întâlniri. Le-am căutat mereu, tocmai pentru că datorită lor sunt astăzi ceea ce sunt.
Ca să poți să lucrezi cu rost, în lumea noastră, cred că cel mai important lucru este să cunoști. Oameni, evoluții, potențialități, parcursuri. Trebuie să fi ancorat în realitatea vremurilor tale, să încerci s-o cuprinzi cu mintea și sufletul. Să te racordezi la spiritul vremii, cu tot ce are el mai bun. Ori cel mai bun lucru sunt oamenii care ard pentru meseria lor. Și întâlnirile definitorii despre care vorbeam la început. Așa se face că urmăresc cu interes evoluția tinerilor artiști care m-au mișcat încă din școală și, în măsura în care este posibil, mă străduiesc să creez, la rândul meu, circumstanțele unor noi întâlniri, pe scenă, unde să își poată continua căutările personale care, inevitabil, converg cu ale mele. Am pariat mereu pe tinerii creatori, mai ales atunci când potențialul își cerea, pe bună dreptate, oportunități de manifestare și afirmare. Și ca să răspund, în sfârșit, întrebării tale, mărturisesc că sunt destui colegi din generații apropiate de a ta care au găsit la Teatrul EXCELSIOR un loc de încercare și descoperire. După experiențele din școală ne-am dat întâlnire la teatru cu Silvia Roman, Mădălin Hîncu, Ruxandra Manolovici, Tiana Alexe (doar pe ultimele două le-am cunoscut și la clasă). Iar pe mulți alții i-am „vânat” și îi urmăresc cu încredere încă de la spectacolele de debut din facultate, cu speranța unor noi întâlniri.
Am pariat mereu pe tinerii creatori, mai ales atunci când potențialul își cerea, pe bună dreptate, oportunități de manifestare și afirmare.
În plus, de câte ori am putut, am invitat studenți sau proaspăt absolvenți să ni se alăture la diferite proiecte pentru că instituția noastră își propune să fie un catalizator al teatrului cu și pentru tineri. Cât despre poziția în care ne aflăm azi, trebuie să spun că mă bucură și mă măgulește în același timp. Tu ai ajuns să faci lucruri însemnate și ai ales să-ți fiu însoțitor de drum. Să-mi prilejuiești, la rândul tău, o serie de frumoase întâlniri pentru care îți mulțumesc.