Înainte. Acum. După. | Un slogan și o invitație la meditație prin scris

Înainte. Acum. După. | Un slogan și o invitație la meditație prin scris

Înainte. Acum. După. | Un slogan și o invitație la meditație prin scris

În 2022, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” se va desfășura în perioada 17 – 23 iulie, în stațiunea 2 Mai. Toate evenimentele și manifestările culturale ale celei de-a doua ediții vor sta sub umbrela largă a unui slogan cu multiple semnificații: Înainte. Acum. După. Cu ocazia acestui anunț, organizatorii festivalului lansează și o invitație inedită către toți iubitorii de artă.  

De la Expune. Exprimă. Explorează. la Înainte. Acum. După. 

Viziunea artistică din spatele primei ediții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a fost cuprinsă sub deviza Expune. Exprimă. Explorează. Sloganul din 2021 a fost o invitație la dialog adresată atât artiștilor, cât și publicului larg într-o vreme a distanțării sociale, în care pandemia a înlocuit interacțiunea directă cu una mijlocită de mediul virtual. 

 

Pe de o parte, artiștii de teatru și film aflați la debut au fost invitați să-și expună creațiile într-un spațiu online, invitându-i pe spectatori să le exploreze universurile artistice. Pe de altă parte, publicul a avut ocazia să descopere ce își doresc să exprime prin artă tinerii creatori și să-și exprime, la rândul lor, opinia despre ceea ce au văzut. 

 

Sloganul ediției anterioare a reprezentat un punct de pornire esențial pentru acest festival, accentuând nevoia de întâlnire, comuniune, comunicare și schimb de idei și experiențe între generații diferite de artiști, dar mai ales în interiorul relației interșanjabile emițător-receptor care apare între un artist și publicul său. 

 

În 2022, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” propune din perspectivă artistică, prin sloganul Înainte. Acum. După., o reflecție asupra realității imediate. 

La nivelul întregii societăți, traversăm în prezent o perioadă de tranziție guvernată de confuzie. Ne raportăm în funcție de pandemie. Vorbim despre cum era înainte de această criză umanitară ca despre o epocă lăsată demult în urmă, care a devenit accesibilă doar în amintire.

 

Suntem încă vulnerabili și încercăm să ne adaptăm la ceea ce am convenit să numim «normalitate». Poate că nu a trecut suficient timp încât să luăm o distanță față de experiența acestei traume colective, dar cred că este un act responsabil din partea artiștilor de a propune un moment de reflecție asupra a ceea am trăit și trăim, tocmai pentru a ne putea întreba încotro ne îndreptăm.

 

Consider că acest slogan are o forță extraordinară, fiind, de fapt, polisemantic. Înainte. Acum. După. nu se referă doar la raportarea față de acest t al pandemiei, ci și la puntea temporală dintre generațiile de creatori. De la generația unor artiști precum Șerban Ionescu și până la generațiile de artiști pe care îi vom descoperi în această vară, la 2 Mai.

 

Reflectând asupra a ceea ce a fost și este, putem să începem să ne imaginăm sau să chestionăm ce va fi, dar nu în termenii hazardului, ci ai unor decizii conștiente care ne vor influența viitorul individual și colectiv.

ANDREEA CIOCÎRLAN

Director PR & Comunicare, Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

Pieter Claesz, Still Life with a Skull and a Writing Quill, 1628, sursa: The Met

Invitație la meditație prin scris

Odată cu anunțarea sloganului acestei ediții, organizatorii festivalului îi invită pe toți iubitorii de artă, fie ei artiști profesioniști, amatori sau consumatori de teatru și film, să răspundă în scris acestui slogan meditativ.

 

Textele pot fi trimise sub forma unui document Word (cu diacritice), începând de astăzi, la adresa de e-mail pr.festivalulserbanionescu@gmail.com. De asemenea, fiecare text poate fi însoțit de o imagine la alegerea autorului/autoarei. 

 

Mergem înainte, că înainte era mai bine,  Acum e-acum! sau După noi, potopul! ? Cum a fost pentru voi înainte? Cum vă este acum? Ce credeți că va veni după? Așteptăm gândurile voastre pentru a le publica pe blogul festivalului în cadrul unei rubrici speciale. 

Lasa comentariu