Secțiunea FILM | #dogpoopgirl, o satiră despre fake news și pericolele internetului

Secțiunea FILM | #dogpoopgirl,  o satiră despre fake news și pericolele internetului

Secțiunea FILM | #dogpoopgirl, o satiră despre fake news și pericolele internetului

Pe lângă scurtmetrajele aflate în competiție, ediția din acest an cuprinde în secțiunea FILM și lungmetraje ale membrilor juriului. Unul dintre acestea este #dogpoopgirl,  o satiră despre fake news și pericolele internetului, scrisă și regizată de Andrei Huțuleac. 

» #dogpoopgirl, un debut cinematografic remarcat la nivel internațional

Inspirat de evenimente reale, #dogpoopgirl a obținut în 2021 Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Pelicula a fost de asemenea remarcată de prestigioase reviste internaționale precum Variety, Screen Daily sau Cineuropa. Filmul reprezintă debutul regizoral al lui Huțuleac si are o distribuție alcătuită din nume importante printre care Andreea Grămoșteanu, Tudor Istodor, Cezar Antal, Coca Bloss, Rodica Mandache și Dana Rogoz.

Ceea ce doresc să subliniez dintru-nceput este că filmul nu-și propune să găsească vinovați sau să ofere soluții. Nu împarte oamenii în îngeri și demoni. Ca regizor și scenarist am încercat să spun povestea felului în care realitatea de zi cu zi este distorsionată de social media și internet. #dogpoopgirl este o poveste de ficțiune insipirată de un caz real care pune în dezbatere natura subiectivă a felului în care societatea privește anumite situații, prin prisma rețelelor sociale, dar și nevoia oamenilor de a se coaliza împotriva unui dușman comun, chiar și când acela e doar o femeie al cărei câine a vomitat pe podeaua unui metrou. Sau a făcut caca?

Andrei Huțuleac

» Un film inspirat de primul caz de public shaming din istoria internetului

În 2005 câinele unei femei își face nevoile pe podeaua unui vagon de metrou din Seul, în Coreea de Sud. Din motive necunoscute femeia refuză să strângă mizeria, este fotografiată, iar incidentul se viralizează în toată lumea prin intermediul unui blog de opinie. În decurs de o lună de la viralizare femeia este concediată, exmatriculată din universitate și începe să primească amenințări cu moartea.

Dramatizarea acestei situații reale surprinde povestea personajului Alina Moga, interpretată de Andreea Grămoșteanu, angajată a unei corporații din București. Alina are o viață personală tumultoasă, însă destui bani cât să-și asigure o oarecare fericire. Calmul aparent al vieții sale este puternic zdruncinat atunci când adoptă un cățel care vomită pe podeaua unui vagon de metrou din Capitală. Incidentul este filmat de un adolescent și postat pe social media. Postarea dezlănțuie un șir de evenimente care aruncă viaței Alinei în haos, aceasta încercând cu disperare să demonteze fake news-ul care circulă cu viteza luminii. Internetul este de părere că animalul și-a făcut nevoile în metrou, în timp ce realitatea este alta.

Filmul #dogpoopgirl este produs de DaKino Production în co-producție cu Diud, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune și sponsorizat de Heineken si Superbet.

Regia și scenariul sunt semnate de Andrei Huțuleac.

Parteneri media: Aarc.ro, Zile si Nopti, Cinemap, IQAds, IQool.ro, MovieNews.ro

#dogpoopgirl va fi proiectat în cadrul Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” pe 18 iulie 2022, de la ora 22:00. 

Lasa comentariu