Secțiunea FILM | Câmp de maci, debutul în cinematografie al lui Eugen Jebeleanu

Secțiunea FILM | Câmp de maci, debutul în cinematografie al lui Eugen Jebeleanu

Secțiunea FILM | Câmp de maci, debutul în cinematografie al lui Eugen Jebeleanu

Pe lângă scurtmetrajele aflate în competiție, ediția din acest an cuprinde în secțiunea FILM și lungmetraje ale membrilor juriului. Unul dintre acestea este Câmp de maci, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu. 

» Un film recunoscut la nivel internațional 

Drama Câmp de maci, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights (PÖFF). Până în acest moment, filmul are în palmares șase premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer (la Festivalul Internațional de Film Gijón și Festivalul Internațional de Film de la Torino). 

La ediția din 2021 a TIFF, Câmp de maci a fost văzut pentru prima oară de spectatorii români și a primit atât Premiul publicului, cât și premiul juriului pentru Cea mai bună regie. De asemenea, filmul este prezent în peste 15 selecții oficiale la festivaluri de film din Europa și Statele Unite ale Americii. Printre acestea se numără: BFI Flare London, Glasgow Film Festival, Miami Film Festival și San Francisco International Film Festival.

» Un film inspirat de un eveniment real de la Muzeul Țăranului Român

Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm homosexual din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.

Din distribuție fac parte Conrad Mericoffer, Radouan Leflahi, Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuț Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos și George Piștereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuțiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia de Velica Panduru.

»  Eugen Jebeleanu, de la regia de teatru la regia de film

Dorința de a realiza acest film a venit ca o urmare naturală a interesului și nevoilor mele artistice. A apărut din necesitatea de a da voce unor indivizi vulnerabili și de a investiga tendința societății spre denigrarea a tot ceea ce este diferit. Este motivul pentru care am vrut ca acest film să-și absoarbă inspirația din România contemporană, mai precis din protestele unei grupări conservatoare, întâmplate în București, în 2013, în timpul proiecției unui film LGBT la o sală de cinema. Acest context inițial a creat o premisă pentru circumstanțele sociale care îl ancorează pe Cristi, un jandarm român gay, într-un efect de tip domino cu privire la identitatea sa. Încercând să se adapteze exigențelor heteronormative ale mediului său înconjurător, Cristi întruchipează conflictele și vulnerabilitățile multor persoane LGBTQ+ (nu numai din România). Cu alte cuvinte, cadrul social al poveștii declanșează conflictul intern al personajului principal și îl forțează să se confrunte pe sine însuși în încercarea de a-și regăsi echilibrul.

Eugen Jebeleanu

Eugen Jebeleanu și-a început cariera ca regizor de teatru și de mai bine de 10 ani și-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice și sociale. În 2010 a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh o companie de teatru numită Compania 28, iar din 2016, a colaborat cu Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, unde a realizat trei spectacole. În 2017, a regizat Căpcăuni, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP). Pentru spectacolul Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba din 2019 a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru cea mai bună regie în cadrul Galei Premiilor UNITER. Unul dintre ultimele sale spectacole, I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Sky, de John Adams, este o colaborare cu Opera din Lyon și reprezintă primul său proiect de operă contemporană. Spectacolele sale au fost invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania, Moldova.

»  Icon Production

Înființată în 1994 de către producătoarea Velvet Moraru, Icon Production este una dintre primele companii independente de producție de film din România. Încă de la început, compania a susținut producții care și-au propus să confrunte spectatorii cu complicata moștenire socială, politică și economică a secolului al XX-lea. Printre cele mai importante se numără Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, în regia lui Andrei Ujică, Quod Erat Demonstrandum de Andrei Gruzsniczki și Charleston de Andrei Crețulescu. Toate producțiile companiei, lungmetraje și scurtmetraje de ficțiune sau documentare, au fost selectate și premiate în cadrul unora dintre cele mai importante festivaluri internaționale de film la Cannes, Roma sau Locarno.

Câmp de maci / Poppy Field este o producţie Icon Production, în coproducţie cu Motion Picture Management și Cutare Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Publicis Groupe, Zenith Media, The Groupe și Cinema City. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Creative Europe – Media 2017 și a fost selectat în programul Connecting Cottbus – work in progress, 2019.

Câmp de maci va fi proiectat în cadrul Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” pe 19 iulie 2022, de la ora 22:00. 

Share

Lasa comentariu