10 ani în zbor de pelican | Carmen Tănase despre Șerban Ionescu

10 ani în zbor de pelican | Carmen Tănase despre Șerban Ionescu

10 ani în zbor de pelican | Carmen Tănase despre Șerban Ionescu

Pe 21 noiembrie 2012 s-a stins din viață actorul Șerban Ionescu. În 2021, această dată marca și sfârșitul unei prime ediții de festival de teatru și film dedicat memoriei lui, dar și prezentului de care arta nu se poate desprinde niciodată pentru a putea rămâne vie. 

Acum, la 10 ani de când și-a deschis aripile de pelican către un zbor în infinit, portretul lui Șerban Ionescu rămâne a fi recreat de cei care l-au cunoscut și alături de care și-a trăit viața, o viață în care creația sa s-a împletit permanent cu zborul prin lume. 

10 ani în zbor de pelican este un omagiu adus de prietenii săi cei mai dragi, care îl păstrează viu recompunându-i chipul din amintiri. Continuăm această arhivă sensibilă cu mărturiile actriței Carmen Tănase. 

Pelicane, m-a întrebat Magda dacă vreau să scriu ceva despre tine. Știi tu, Magda a născut un festival. Acolo se întâmplă lucruri frumoase, sensibile, haioase, că doar e despre tine și, desigur, i-am răspuns pozitiv, cum altfel. Apoi m-am mai gândit și mi-am zis că ce-ar fi să-ți scriu ție direct, că sigur-sigur îți va trimite cineva scrisoarea și te-ar distra să afli că mă gândesc adesea la tine râzând, că erai campion la trăznăi, că mi-e dor de Stele în lumina dimineții și de croșeturile noastre de scenă, de apelativul știi tu care, că poate vede Sfântul Petru scrisoarea și șade rușine, de turneul în America, când ne-ai spălat rufele, că doar tu știai cum să manevrezi mașina aia de spălat șmecheră. 

 

Avem și o poză. Eu cu ditamai bigudiurile în cap și tu în pijama. Ții minte? Atunci căzuseră Gemenii și nouă ne era teamă să nu ne prindă și pe noi vreo bombă pe undeva. Pe Trandafir au închis-o în Empire State Building, de era să pierdem avionul. Tu aveai glume cu o polițistă de culoare care nu avea deloc umor. 

 

Doamne, câte amintiri avem, dar știi ceva? Carol îți seamănă foarte tare. Ești tu tânar și, scuză-mă că-ți spun așa direct, e ceva mai talentat ca tine. Cred că și un pic mai cuminte. Nu știu sigur. Așa pare. 

 

Of, Doamne, că am atâtea să-ți spun. Uite, pe-aici lumea s-a mai stricat. Poate pui și tu o vorbă bună pe lângă EL, că sigur te iubește, Îl faci să râdă, este? n-am alăturat doua semne aiurea pentru că nu vreau să termin fraza ca să apuc să-ți spun cât mai multe, așa, despre festival bănuiesc că vezi, voi acolo căpătați puteri magice, dar îți spun și eu că, vezi cum e viața, anul ăsta am și eu o bucurie în plus, o să vezi tu, să te uiți neapărat și pe pereți, o să-ți placă, nu’ș ce să mai zic, mi-e tare dor de tine, de noi, de viața noastră frumoasă de atunci, să te gândești și tu la noi și, te rog, Pelicane, să nu pleci niciodată din gândurile și inimile noastre, sunt buni și îngerii, dar noi suntem ai tăi, să nu schimbi asta, eu te salut cu mare drag și dor și, dacă vii anul ăsta la deschidere, dă și tu un semn, răstoarnă ceva pe-acolo, să știm că ești!

CARMEN TĂNASE, actriță

Lasa comentariu