EDIȚIA 2021

» 8 spectacole de teatru tânăr în competiție

realizate exclusiv de absolvenții din ultimii 3 ani ai școlilor de teatru din România

 

»  spectacole de teatru tânăr off-competition

realizate de tineri creatori în colaborare cu artiști profesioniști

 

» Theatre Quiz Bowl

un dialog inedit despre teatru cu actorii Andrei Huțuleac, Andreea Grămoșteanu și Șerban Pavlu

simbol fsi-05

» Juriul primei ediții a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”

» MARIA ROTAR
director adjunct
Teatrul Excelsior
A te gândi la tineri și la puterea lor de creație, la libertate și la un viitor luminos, în vremuri de restriște, pare un gest nesăbuit. Eu aș spune, însă, că e unul de curaj. Și de încredere în forța inalienabilă a artei. Un gest lucid și necesar de temeritate, născut din nevoia de a învesti cu încredere tinere generații de creatori care au nevoie de un spațiu de manifestare și dialog, cu ei și cu lumea. De un spațiu al încercărilor ce se pot transforma în certitudini ale zilei de mâine. Mă bucur nespus să fiu martoră a devenirii unor artiști aflați la primele întâlniri cu marele public, prilejuite cu generozitate de Festivalul de Teatru și Film «Șerban Ionescu».
» CRISTIANA GAVRILĂ
coordonator program
9G la TNB
Cred că cea mai importantă problemă pe care o are teatrul românesc astăzi este supraviețuirea tinerilor artiști și susținerea sectorului independent. Nebunia planetară prin care trecem acum a schimbat felul de raportare la acești termeni și la o realitate continuu imprevizibilă, care modifică raportul cu arta teatrului, cu mijloacele și căutările lui. În acest context, Festivalul de Teatru și Film «Șerban Ionescu» aduce în prim plan artiști tineri, foarte tineri… Inspirată și necesară idee! « Expune. Exprimă. Explorează. » timpul prezent, cu un pas în viitor. Cred că tânăra generație este aceea care îndrăznește să ia pulsul exact al realității și ne arată cât de sănătos sau bolnav este teatrul românesc.
» SLAVA SAMBRIȘ
regizor de teatru și director artistic la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău
Am acceptat să fac parte din juriul acestui festival, fiindcă mai mult ca niciodată, am convingerea că tinerii artiști trebuie să fie încurajați și sprijiniți să creeze. Ce poate fi mai grăitor și atractiv decât motto-ul «Expune. Exprimă. Explorează.»

» Rubrica Young Theatre Review

» ALINA EPÎNGEAC
profesor și critic de teatru, coordonatoarea rubricii YTR
Tinereţe pe scenă şi tinereţe în sala virtuală de spectacol. Pentru că le stă bine împreună, artiştii la început de drum şi teatrologii în devenire se întâlnesc la jumătatea drumului dintre creaţie şi receptare. Studenţii anilor II şi III ai Teatrologie – Jurnalism Teatral, Departamentul de Studii Teatrale din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti vor semna primele cronici ale spectacolelor prezentate în secţiunea competiţională a festivalului. Pornim în road tripul profesiei împreună cu #încredere, #curaj şi #inspiraţie. Teatru fresh & cronici smart.

» Citește cronicile tinerilor teatrologi

» Urmărește Theatre Quiz Bowl cu

» ȘERBAN PAVLU
actor la Teatrul Bulandra
» ANDREEA GRĂMOȘTEANU
actriță la Teatrul Mic
» ANDREI HUȚULEAC
actor la Teatrul Național București

» Descoperă câștigătorii primei ediții

» 3 lungmetraje de referință

din filmografia actorului Șerban Ionescu

 

» 8 scurtmetraje

realizate de tineri cineaști români

 

» Un atelier de film

susținut de Bogdan George Apetri

 

» Film Quiz Bowl

un dialog inedit despre lumea filmului cu Andi Vasluianu, Mihaela Sîrbu și Iulia Rugină

simbol fsi-05

» Seria Irina’s Review

» IRINA-MARGARETA NISTOR

critic de film și traducător

Un festival despre un actor pe care l-am descoperit cu surprindere într-un rol de român obișnuit, în docu-drama lui Nicolae Mărgineanu și Dan Pița, „Mai presus de orice”, o reconstituire artistică a cumplitului cutremur din 1977. Șerban Ionescu este chintesența neaoșului nostru cel de toate zilele, care ne-a uimit mereu pe marele și pe micul ecran. Să nu-l uităm!

» Descoperă recomandările Irinei Margareta Nistor

» Urmărește Film Quiz Bowl cu

» MIHAELA SÎRBU
actriță și profesor la UNATC
» ANDI VASLUIANU
actor
» IULIA RUGINĂ
regizoare de film și scenaristă

» In Memoriam Șerban Ionescu

o galerie de portrete ale actorului Șerban Ionescu realizate de artistul Valeriu Mladin

 

» Exerciții de scenografie. Machete, costume și schițe

creațiile studenților scenografi de la UNATC „I.L. Caragiale”

 

» Metamorfozele afișului de teatru românesc

o galerie virtuală de afișe ale spectacolelor românești emblematice, precum și ale spectacolelor contemporane

simbol fsi-05

» Urmărește documentarele despre expozițiile primei ediții

» La granița dintre trecut și viitor e un festival la timpul prezent

În pofida artei efemere pe care a slujit-o cu toată dragostea și dăruirea, Șerban Ionescu și creația lui rămân în continuare vii prin cei care l-au cunoscut. Sau l-au întâlnit aievea. Spectatori pe care i-a vrăjit. Actori alături de care a împărțit scenele teatrelor din țară și din străinătate. Regizori cu care a lucrat pe platourile de filmare. Artiști, admiratori, prieteni, oameni obișnuiți…

 

Arta pentru care ar fi fost în stare să jertfească aproape totul a făcut-o întotdeauna pentru, cu și despre oameni. De aceea, în 2018 am creat un festival în amintirea lui și a operei sale teatrale și cinematografice prodigioase, însă mi-am dat seama că acest prilej de bucurie n-ar trebui să-i poarte doar numele, ci să-i ducă mai departe și profesiunea de credință. 

 

Nu văd cum i-aș putea cinsti mai mult memoria decât dedicând ediția din 2021 a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” creației tinere și tinerilor creatori. Celor care vor construi teatrul viiitorului. Celor care vor transforma noul val românesc într-unul vechi, punând în loc ceva cu adevărat nou și revoluționar. Pe ei și pe spectatorii de-o vârstă cu ei îi invit să vină la acest festival. Să-și expună creațiile. Să-și exprime ideile. Să exploreze cele mai nebănuite, obscure și incitante teritorii, dar mai ales, să nu uite niciodată că a iubi arta înseamnă, în primul rând, a-i iubi pe oameni. 

 

Mai mult decât oricând, avem nevoie de oameni, de artă și de iubire. De întâlnire. E adevărat că vremurile ne sunt potrivnice, dar trebuie să facem efortul de a rezista, iar rezistența prin cultură a fost, de-a lungul istoriei, o cale de salvare. Dragi tineri artiști și spectatori, în acest an nu ne vom putea întâlni față în față, dar vă promit o ediție croită după gustul și felul vostru de a trăi: online, non-stop și, câteodată, pe fast forward. 

 

Să-nceapă Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”!

 

MAGDA CATONE

Directoarea Festivalului de  Teatru și Film „Șerban Ionescu”

PROIECT
co-finanțat de
PARTENERI
SPONSORI