de Mașa Kontorovici, adaptare după traducerea Ralucăi Rădulescu
SPECTACOL ÎN COMPETIȚIE
DURATA: 1h38
DATA ȘI LOCUL PREMIEREI: 25 iunie 2021, Platoul „Ion Sava”, UNATC
Te bucuri de 50+ evenimente culturale gratuite la malul mării. Susține un festival la fel. aproape la fel. altfel.
de Mașa Kontorovici, adaptare după traducerea Ralucăi Rădulescu
SPECTACOL ÎN COMPETIȚIE
DURATA: 1h38
DATA ȘI LOCUL PREMIEREI: 25 iunie 2021, Platoul „Ion Sava”, UNATC
SINOPSIS
Intrăm în universul Mașkăi, ajungem să o cunoaștem în intimitatea ei și să trăim alături de ea parcursul celui mai grav moment din viața ei — se hotărăște să își taie mâna. Spectacolul este destinat, în primul rând, adolescenților și tinerilor, dar și părinților, tocmai pentru a crea o punte de legătură între experiențele pe care copiii lor le trăiesc și felul în care aceștia le percep.
GALERIE FOTO
Spectacolul «Mamă, mi-am pierdut mâna!» vorbește, în primul rând, despre mine și cât de complicată a fost perioada adolescenței. Eram un haos, nu m-am înțeles, îmi era frică de viitor și mi-era rușine să vorbesc despre aceste lucruri, pentru că mă simțeam stricată. Acceptam tot felul de comportamente abuzive emoționale sau fizice, pentru că mi se părea că le merit, pentru că sunt un eșec. Când ești prins în vârtejurile hormonilor și imaturității, nu prea privești cu ochi limpezi ce se întâmplă și nu vrei să vorbești despre ceea ce trăiești. Am făcut acest spectacol tocmai pentru adolescenți care, când vin și sunt martori la întâmplări asemănătoare cu ale lor, poate o pot judeca mai obiectiv pe Mașka, ajungând să se cântărească și pe ei mai obiectiv. Eu aș fi vrut să văd acest spectacol când aveam 15 ani. M-ar fi ajutat. Acum sper să îi ajute pe alții.
LUIZA DABIJA
regizoare
Poate «Mamă, mi-am pierdut mâna!» nu e catharsis, dar e un proiect la care s-a lucrat cu mult drag și cu și mai multă sinceritate. A fost un exercițiu de asumare – să ne reîntâlnim cu noi cei de vârsta personajelor, să îmbrățișăm și să validăm acel copil nevăzut. Știu că i-am făcut dreptate adolescentei de 16 ani. Și-mi place să cred că ăsta e unul dintre scopurile meseriei noastre.
KARINA GANEA
asistentă regie
Spectacolul este plasat în sertarele minții, unde ne înmagazinăm amintirile de care trebuie să avem grijă, învățând ulterior să le asimilăm și organizăm. În sens contrar, am ales să redau o imagine a haosului interior a personajului principal, haos ce este clar conturat de relațiile toxice și disfuncționale pe care Mașka le acceptă. Relația mea cu acest spectacol a fost evidențiată prin imaginile din lumea fetei și problemele cu care se confruntă. Spațiul și costumele sunt contemporane, «fresh» și transmit mesajul generației care își dorește să iasă din anonimat și să rupă normele sociale. Am urmărit o linie fină între vechea și noua generație, care să transmită emoții puternice publicului.
CLARA DUMITRESCU
scenografă
SCHIȚE DE COSTUM
Pentru mine, acest spectacol care poate părea doar o poveste cu si despre adolescenți înseamnă mult mai mult. Cred că expune într-un mod destul de dur cea mai esențială perioada din viața unui om. O perioada de căutare si de cunoaștere de sine, care este un drum destul de complex. Și mai cred și sper că subliniază nevoia adolescenților de a fi ascultați, de a fi protejați și înțeleși. Iar Mașka a fost un personaj pe care l-am construit cu plăcere, fiindcă este, de fapt, foarte aproape de mine și de propriile mele experiențe. Așa că am încercat să redau viața acestei fete combinând elemente din mine cu elemente noi, pe care le-am descoperit pe parcurs, alături de colegii mei.
ANA RADU
actriță
DISTRIBUȚIA
MAȘKA
Ana Radu
STARMAN/BUNICUL
George Olar
MAMA/KATIA
Maruca Băiașu
BUNICA/ TANTI SVETA/ DAȘA
Teona Stavarachi
KOSTIA
Dragoș Stoica
MIȘKA
Răzvan Bratu
REGIA
Luiza Dabija
SCENOGRAFIA
Clara Dumitrescu
SOUND DESIGN
Filip Assoum
LIGHTING DESIGN & PROIECȚII
Miruna Croitoru
OPERATOR LUMINI
George Zamfir
ASISTENT REGIE
Karina Ganea
ECHIPA DE FILMARE
Ștefania Ispas, Andrei Cojocaru,
Victor Acsani, Beatrice Păun, Ionuț Sofia
EXPLOREAZĂ TOATE SECȚIUNILE FESTIVALULUI
Toate evenimentele ediției din 2021 sunt gratuite și la doar un click distanță. 12 spectacole de teatru tânăr, 8 scurtmetraje realizate de tineri cineaști, 3 lungmetraje din filmografia actorului Șerban Ionescu, două conferințe despre teatru și film și încă pe atâtea surprize…
2023 (c) Festivalul Serban Ionescu. Toate drepturile rezervate. Termene si conditii