Invitați

simbol fsi-05

» Juriul celei de-a doua ediții

» ANDREI HUȚULEAC

actor și regizor 

«Înainte era mai bine.» «Acum nu contează.» «După să vedem ce vine!» Aș îndrăzni să spun că sloganul ediției de anul acesta este atât de lax încât poate fi întors de fiecare după bunul plac. Fiecare se poate proiecta pe sine în suita asta de cuvinte și are libertatea extraordinară de a construi în jurul lor propria viziune asupra lumii. Pentru mine, ar fi așa: Înainte a fost. După va fi. Acum ESTE – și ăsta e singurul lucru despre care merită cu adevărat să discutăm. Sper ca «ACUM»-ul celei de-a doua ediții a festivalului Șerban Ionescu să fie plin cu filme extraordinare, muzică bună și teatru la fel. E o reală bucurie pentru mine să fac parte din juriul de anul acesta și sper să mă ridic la înălțimea invitației. Ne vedem la 2 MAI!

» NICOLETA HÂNCU

actriță 

După doi ani de frică și restricții am învățat că singurul moment care contează este cel prezent. «Acum» este singurul moment adevărat. Trecutul și viitorul nu au o realitate proprie, ele sunt reflexii ale momentului prezent. Trecutul este un «acum» mai vechi, viitorul un «acum» imaginat, astfel că «acum» e tot ce avem. Frumusețea teatrului sau a filmului este că te ancorează, indiferent dacă vrei sau nu, în prezent, pentru că doar așa poți exista autentic și credibil ca artist. Iar asta mi se pare înălțător. «Acum», când scriu aceste rânduri, simt o bucurie imensă că fac parte din juriul de anul acesta, că ne vom vedea într-un viitor «acum» la mare, liberi de orice limitări, să ne bucurăm de Artă, cea care ne împinge fără să știm să existăm aici și acum.

» EUGEN JEBELEANU

regizor 

Sunt bucuros să văd că există festivaluri ca acesta care încurajează tinerii oameni de teatru și film în demersul lor la început de drum, spre a se descoperi ca artiști și a da voce unui manifest colectiv pentru artă, mai ales după o pandemie, în contextul unui război atroce și într-un teritoriu în care educația și cultura sunt din ce în ce mai marginalizate. Sloganul acestei ediții cred că propune o punte între trecut și prezent, cu accent spre viitor, și un dialog între generațiile de ieri, de azi și de mâine spre a consolida un cadru de întâlnire între oameni, la intersecția dintre discipline, bazat mai degrabă spre speranță decât spre ură și frică.
simbol fsi-05

» Juriul primei ediții

» MARIA ROTAR

director adjunct Teatrul Excelsior

A te gândi la tineri și la puterea lor de creație, la libertate și la un viitor luminos, în vremuri de restriște, pare un gest nesăbuit. Eu aș spune, însă, că e unul de curaj. Și de încredere în forța inalienabilă a artei. Un gest lucid și necesar de temeritate, născut din nevoia de a învesti cu încredere tinere generații de creatori care au nevoie de un spațiu de manifestare și dialog, cu ei și cu lumea. De un spațiu al încercărilor ce se pot transforma în certitudini ale zilei de mâine. Mă bucur nespus să fiu martoră a devenirii unor artiști aflați la primele întâlniri cu marele public, prilejuite cu generozitate de Festivalul de Teatru și Film «Șerban Ionescu».

» CRISTIANA GAVRILĂ

coordonator program 9G la TNB 

Cred că cea mai importantă problemă pe care o are teatrul românesc astăzi este supraviețuirea tinerilor artiști și susținerea sectorului independent. Nebunia planetară prin care trecem acum a schimbat felul de raportare la acești termeni și la o realitate continuu imprevizibilă, care modifică raportul cu arta teatrului, cu mijloacele și căutările lui. În acest context, Festivalul de Teatru și Film «Șerban Ionescu» aduce în prim plan artiști tineri, foarte tineri… Inspirată și necesară idee! « Expune. Exprimă. Explorează. » timpul prezent, cu un pas în viitor. Cred că tânăra generație este aceea care îndrăznește să ia pulsul exact al realității și ne arată cât de sănătos sau bolnav este teatrul românesc.

» SLAVA SAMBRIȘ

regizor 

Am acceptat să fac parte din juriul acestui festival, fiindcă mai mult ca niciodată, am convingerea că tinerii artiști trebuie să fie încurajați și sprijiniți să creeze. Ce poate fi mai grăitor și atractiv decât motto-ul «Expune. Exprimă. Explorează.»

» Taraf de Caliu

Foștii membri de la Taraf de Haïdouks, care au încântat publicul de pe întreg mapamondul mai bine de trei decenii și s-au reunit de câțiva ani sub numele Taraf de Caliu sunt prezenți în programul oficial din 2022 al prestigiosului Edinburgh International Festival. Dar înainte de a participa la unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume, se opresc și la 2 Mai pentru a deschide a doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. 

» byron

byron cântă rock cu influențe diverse, s-au înființat în 2006 și au lansat de atunci 7 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni, au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. Pe 22 iulie, de la 22:30, trupa byron urcă pe scena în aer liber (Fest Garden) a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” pentru un concert rock de zile mari.